America de Nord
I’ll play the fifth!

I’ll play the fifth!

Ai ajuns peste ocean. Ai avut o vară genială, ai văzut cum se câștigă acolo și te simți foarte subapreciat în țara ta. Aproape termini o facultate și te așteaptă, în 90% din cazuri, un job în care câștigul pe lună e cât cel pe o săptămână în SUA … minim.

Ți-ai făcut prieteni noi, sau ai mers cu grupul de acasă. Time of your life, right?! Ai călătorit singur în lung și-n lat, ai descoperit independența și răspunderea de sine. Te-ai întors în țară. Te-ai enervat pe sistem, pe limitarea părinților, pe tonele de hârtii ce trebuie completate oricând îți dorești ceva. Ai numărat zilele până să te întorci în SUA.

Now, a new summer, a new story.

Și ai ales să rămâi. Cauți chirie. Poate te muți în capătul celălalt al țării. Găsești un job, server, busser, valet, șofer, vânzător, orice, doar la birou nu. Doar în domeniul tău nu.  Câștigi bine, merită. Dar începi să vezi cât e de scumpă viața în SUA. Și încet, tot ce faci e să lucrezi, să pui deoparte. Greu, obți și un ID, deja te miști mai ușor. Poate ai și permis de conducere.

Dar în orice moment stai cu grija că ai depășit viteza legală sau faci pană, sau te oprește poliția. Ai ieșit într-un club și e un control de rutină. Te-ai îmbolnăvit și nu ai o asigurare medicală. Dar trust me, astea-s nimicuri. Ce te lovește cel mai tare e dorul de casă. Sigur, dacă te-ai întoarce, în 2 zile te-ai lecui. Dar nu poți. Și asta doare.

Îi respect și îi apreciez pe cei care o fac. Îmi place să-i cunosc, să înțeleg cum se descurcă. Mă bucur pentru curajul lor. E ceva ce nu am putut și nu o să pot niciodată. Nu e distanța, e obligația. Nu poți pleca din SUA și când o faci e pentru totdeauna.

Deci ești dispus să-ți trăiești viața acolo? Sau câțiva ani și să te-ntorci în țară cu imposibilitatea de a le mai trece granița? Ce-i ilegal, ilegal rămâne, nu că în câțiva ani poate se schimbă …

Ai spune că te-nsori, dar sunt puțini care o fac. Ironic, o să termini înconjurat de români, probabil cu o “jumătate tot român”. Eu sunt unul din cei care adoră să stea printre străinii, dar în timp, mi-am dat seama că oricât vreau să cunosc alte obiceiuri, cel mai bine mă-nțeleg cu ale noastre.

Been there, almost done that.

You?

 

2 thoughts on “I’ll play the fifth!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *