America de Nord
Christmas Tree Lighting in New York

Christmas Tree Lighting in New York

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

The English version can be found in the second half of the article! Enjoy! 

[facebook] Play us!!

 

[/et_pb_text][et_pb_video_slider admin_label=”Video Slider” show_image_overlay=”hide” show_arrows=”on” show_thumbnails=”off” controls_color=”light”] [et_pb_video_slider_item admin_title=”Christmas Tree Lighting Show in Rockefeller Center 2014″ src=”https://www.youtube.com/watch?v=stvxidsnRpQ” image_src=”//i.ytimg.com/vi/stvxidsnRpQ/hqdefault.jpg” background_layout=”dark”] [/et_pb_video_slider_item][et_pb_video_slider_item admin_title=”Winter in New York!” src=”https://www.youtube.com/watch?v=XT_ug0mFdoo” image_src=”//i.ytimg.com/vi/XT_ug0mFdoo/hqdefault.jpg” background_layout=”dark”] [/et_pb_video_slider_item] [/et_pb_video_slider][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

1 – 4 decembrie 2014

Biletul a fost prea scump, aş putea să-l declar primul ales din “cariera” mea de călător.

Anul trecut, de ziua naţională a României eu aterizam în a doua mea casă, SUA. Adormi după 11 seara, te trezeşti la 2 că la 3 AM ai autocar din Cluj în Budapesta, încă 3 aştepţi în aeroport, zbori 2 până-n Amsterdam, te mai ţin şi ei vreo 2 ore în aşteptare, apoi zbori peste ocean cam 8 ore şi ajungi în New York undeva la 3 PM, nici nu eşti obosit, nuuu! Mai trece încă una cu tine în metrou şi ajungi în final la hostel.

Gata, ai intrat în personaj? Bun.

La hostel bineînţeles că tipul de la recepţie e român, cum s-ar putea altfel? Unde eram? La preferatul meu, din Queens, Q4. Vă invit să-l analizaţi personal, nu are mic dejun inclus şi tarifele sunt între 30 şi 60$, în funcţie de numărul de persoane din cameră. Am în minte perfect imaginea zonei. O intersecţie uriaşă, sub un airtrain, un fel de metrou care merge suspendat, aşa ceva am găsit şi în Chicago, Miami, Berlin şi Dubai, oricum, numai priveliştea merită o tură cu unul. Atât că atunci când cobori şi eşti undeva sus, it’s a bit scary, dar te prinzi pe parcurs încotro ţi-e casa.

Aşa-i că a fost frumos cerul?!

Cred că era plină camera, îmi amintesc mulţimea de bagaje deschise pe jos, abia aveam loc să trecem printre ele. Doar pentru că suntem fete, deci dezordonate. Te mai uiţi cum laşi bagajul când te grăbeşti să ieşi pe străzile New York’ului? Da de unde! Paturile-s mari şi înalte. Camera are o fereastră cât peretele ce dă în strada principală. Lucky us că aveam perdea, altfel muncitorii din faţă aveau ce urmări. Îmi amintesc doar două dintre fete, cele cu care m-am împrietenit. Cele cărora le-am cerut sfaturi pentru excursia în Rio. Am ajuns cam în acelaşi timp, eram la fel de triste că bate vantul şi e frig, ba plouă, ba se opreşte. E decembrie, de ce nu ninge, să prindem şi noi New York’ul sub un covoraş alb?! Eh, asta e, pe data viitoare.

Aveam un plan pe minute făcut încă din august, de când ştiam că vin, ce era să fac, visasem cu ochii deschişi. Că am ignorat puţin fenomenele naturii e alta. Deci ne îmbrăcăm frumos şi ieşim. Luăm metroul până în Times Square, cred că linia E, şi aici fiecare a vrut să facă altceva, o tură de magazine, o plimbare în parc sau o cină caldă. Ce mi-am cumpărat? O pereche de ochelari de soare, pentru că urma să ajung în Florida în 3 zile! Şi un fular, mare, gros, pufos şi mov care mi-e atât de drag acum. Mă ataşez de obiecte precum de persoane. Aşa identific eu amintirile. Poate ăsta e motivul pentru care a mea cameră din Alba Iulia arată ca un depozit de copilarie şi adolescenţă. Nu ştiu dacă o să le iau vreodată “la casa mea”, dar le păstrez cu încăpăţânare. Acum mă fac pierdută pe străduţe.

Ce poţi face pe Broadway, zona Times Square? Dai mână cu vedeta ta preferată în Madame Tussauds – The Wax Museum, urmăreşti un spectacol pe Broadway şi iei cină în Hard Rock. Disney, Hershey’s şi M&M’s World se întrec în oferte dulci şi jucării de la mic la mare. Mereu îmi face plăcere să intru măcar. Poate ai noroc de un concert în aer liber, în faţa faimoaselor trepteVorbesc acum cu studentul vechi de Work&Travel, care după o vreme vede în punctul ăsta un spaţiu pentru first timers, cei cu prima vizită, turistul clasic ce se minunează cu gura căscată la vederea luminilor şi a mulţimii de naţionalităţi pe metru pătrat. Dacă te-ai pierdut, aici sigur găseşti pe cineva care-ţi vorbeşte limba. E locul cu oameni costumaţi în personaje animate gigant care aşteaptă să se pozeze cu tine, locul unde iei de braţ un poliţist din NYPD, locul unde toţi sar pe tine cu oferte de Big Bus Tour(şi altele). Şi preferatul meu. Locul unde sigur am wifi, de la McDonald’s, nu e reuşit, dar merge şi tot acolo folosesc şi baia la nevoie. Acum îmi amintesc! Ei nu au baie în metrou şi atât îi critic pentru asta, în Dubai este, de exemplu. Ce e bine de ştiut, la americani în general poţi să mergi la baie în orice fast food, chiar dacă nu comanzi(ori au ei mai mult tupeu), dar am văzut asta şi când lucram la Waffle House, oricine zicea “hi”, îşi rezolva problema şi pleca. Nu e ca la nemţi/olandezi/britanici, unde nu scapi fără 1€ pe intrare, în medie. 

Bradul, târgul de Crăciun şi patinoarul din Bryant Park, de mai sus, arată foarte bine.

De ziua naţională în NY. Am purtat în piept un tricolor micuţ aşa de dragul României şi cam atât. Cred că semăn cu bunicul în treaba asta. A venit la noi şi anul ăsta de 1 decembrie, eu ocupată cu lucrul, mama şi bunica au îngheţat pe afară şi s-au întors acasă, el a rămas singur prin oraş, să se bucure de concertul de muzică populară şi de mulţime, singur. A stat vreo 3 ore, nici nu a simţit cum trece timpul. Dacă mă gândesc, şi când ieşim împreună, mă bucur că e acolo, dar nu zicem prea multe. Parcă funcţionam pe acelaşi principiu.

***

Foarte matinale în a doua zi. Una din fete avea în plan să pornească la drum pe faimosul 5th Avenue, să-şi încânte privirea pe Wall Street, fără să rateze 9/11 Memorial şi să păşească pe Brooklyn Bridge. I-am sugerat un început de drum prin Radio City(cu fel şi fel de concerte), ABC Studios(cu toate locaţile unde se filmează la orice oră ceva, cine ştie când dai de o scenă din serialul tău preferat!- cum am dat şi eu în 2012 de Gossip Girl) şi Rockefeller Center.

Tot în zonă poţi să mergi până la Statuia Libertăţii, Recomand şi o tură cu vaporul în jurul Manhattanului, există un ferry care te duce gratuit.. trebuie doar să-l găseşti!  Dacă ajungi la Pier 86 trebuie să vezi The Sea, Air and Space Museum. Imposibil să nu stai la coada infernală pentru Empire State Building. Sau să nu intri la MoMA. Îndrăgostit sau nu, în apropiere găseşti sculptura “LOVE“! Trebuie să vezi ce se întâmplă în Grand Central!

Am mers împreună. Foarte simpatică, originară din Brazilia, stabilită în Irlanda. Am povestit despre noi, despre oameni, despre locuri, despre punctele negre ale locurilor natale. Mai târziu am văzut cât ne asemănăm. Ajungem cu metroul. Oraşul e în mijlocul pregătirilor pentru concertul de iarnă. Aglomerat, că e New York City. Multe steaguri, multe zâmbete şi mult stres, dar şi multe Crăciuniţe.

5th Avenue ↑

Charging Bull, Financial District, Wall Street ↑

9/11 Memorial ↑

Pregătiri pentru spectacolul de Crăciun ↑ şi priveliştea din Top Of The Rock ↓

Prima dată când în sfârşit am dat cei 30$ pe intrare pentru o privelişte altfel a skylineului mult iubit. Merită! E decorul perfect. Şi tipa, trebuie să recunosc, s-a descurcat incredibil cu fotografiile, parcă a fost un profesionist cu mine. Locul ăsta mă linişteşte în aceeaşi măsură în care o fac valurile oceanului, cu mulţimea dezordonată de zgârienori construiţi totuşi într-o ordine, că aftfel nu ne-ar încânta atât privirea. Când eram mică, bine, adolescenta îndrăgostită de Gossip Girl şi de primul el, visam să fiu cerută de soţie aici. De astă dată, cu gândul la al doilea el, la cel care-a pus pietricelele la loc şi a dat cu ele mai apoi în lumea-ntreagă, mă simt liberă, împlinită şi fericită. Mi-e dor, dor de acasă, de unde-mi era inima, dar sunt mândră pentru câteva minute să fiu aici deasupra lumii, la Top of the Rock.

Categoric, nu se poate să sar peste ritualul cu waffle de lângă pod. E delicios. Cel mai apropiat gust din nordul SUA de waffles din Florida. Deci bătea un vânt, ne lua pe sus. Cu mâncare, cu băuturi, cu pălării, nu ştiam ce să ţinem mai puternic. Pentru un moment eram doar noi şi podul.

Am ajuns în Brooklyn, doar puţin, pe lângă nişte căsuţe de târg de Crăciun. Încă nu am reuşit să cutreier cartierul. Odată visam să locuiesc aici, cu priveliştea asta-n geam. Cât e de sigur pentru o fată singură, habar nu am. Când ajung, vă spun. Dar tare “mă tem” că o să ajung cu cineva data viitoare.

↑↑Merită o plimbare pe fiecare pod, ManhattanWilliamsburgGW Bridge, or Queensboro, din orice unghi panorama e superbă! Şi să nu uităm de barurile de pe câte un acoperiş, iar în cazul ăsta ai de unde alege, pentru orice buzunar! Pune pe listă tot: ChinatownLittle ItalySoHo, Harlem, Tribeca dacă îţi permite timpul!

***

Următoarea zi am pornit la drum cu cealaltă fată din cameră, tot din Brazilia, ea locuise o perioadă în Canada, dar acum se mutase înapoi acasă. Decât o iarnă cu nămeţi, mai mult am prins o toamnă târzie. Ea a vrut să ne pierdem dimineaţa prin Central Park.

  Aici se pot vizita o întreagă zi The American Museum of Natural History şi The Metropolitan Museum of Art ceea ce am făcut acum 3 ani. Atunci am şi luat prânzul “on the steps of the MET”. Am vrut să ajung în High Line Park şi să dau o tură cu Roosevelt Island Tram, dar le-am lăsat pe altă dată, prea mohorâtă vremea asta.

În parc, în ciuda temperaturii scăzute, întâlneşti oameni care aleargă, se plimbă, se dau cu bicicleta, sau turişti cu căruţe.

La Macy’s era agitaţia cumpărăturilor de Crăciun. Nu demult a fost parada de ziua Recunoştiinţei. Nu era american să nu plece cu o plasă roşie uriaşă. Eu am studiat decoraţiunile doar, preţurile nu prea mi-au plăcut. Vitrina imensă e paradisul copiilor şi interiorul plin de fundiţe era armonios acompaniat de colindele lor vesele. În Victoria’s Secret am stat apoi cam 2 ore, trebuie să recunosc.

Timpul a zburat şi venise şi evenimentul pentru care eram în New York. Aprinderea luminiţelor de Crăciun. În seara anterioară asistasem practic la testarea lor, dar acum era momentul oficial. Urma concertul de Crăciun din Rockefeller Center. Ce m-a surprins a fost mulţimea de poliţişti prezenţi la faţa locului, pot spune liniştită că erau minim 500, cu maşini, motoare, biciclete sau cai. Poate nu m-am gândit la numărul de persoane care au participat la eveniment, un număr de ordinul miilor. Cu sinceritate recunosc că am rămas dezamăgită de New York cu ocazia asta.

Un eveniment cu intrare gratuită, localizat într-o piaţă, unde pui patinoar, brad, multe alte decoraţiuni fantastice, o scenă, nu rămâne loc de oameni, cel puţin nu în partea scenei. Adică am venit jumătate de glob să văd în direct concertul şi stau după colţ urmărind un ecran. Aparent în faţă e doar pentru VIP, detalii ce nu apar niciunde. Am înţeles că e aceeaşi situaţie cu NY Eve Celebration, nu e chiar pe sistemul primul venit, primul servit. După ce m-am supărat rău ce era să fac?! Am urmărit ecranul şi am ascultat live. Au fost voci mari precum Lady Gaga, Tony Bennett, Mariah Carey şi Cyndi Lauper. Pe unii i-am văzut pentru că treceau pe culoarul făcut special pentru ei, ce era chiar lângă mine. Atmosfera oricum e specială în mulţimea de oameni. Şi momentul în care începe numărătoare inversă, apoi totul se aprinde în atât de multe culori! E magic!

Nu ai cum să nu te îndrăgosteşti la sunetul muzicii de Crăciun, pe patinoarul din Rockefeller, Bryant sau Central Park sub primii fulgi de nea, care sigur că au căzut în prima zi după ce am plecat. Pentru majoritatea e o scenă de film, pentru locuitorii New York’ului probabil e o simplă bucurie de sărbători, de exemplu, ca la noi, o seară în Piaţa Unirii în Cluj sau în Cetate, în Alba Iulia.

Clar a urmat valul de oameni grăbiţi spre casă. Cu o staţie de metrou închisă spre S, E, N, V. Adică toate. Adevarul e că a ajutat la o aerisire a traficului mult mai rapidă. Ştiu că a fost scurt, dar a fost şi a patra mea vizită în oraşul unde orice e posibil. După o vreme, mergi de drag şi dor, te bucuri de aer şi de oamenii ce-i întâlneşti, nu mai eşti cu sufletul la gură să le faci pe toate. Am fost, am vizitat tot ce-i muzeu, biserică, parc, cu de-amănuntul în 2012, de unde şi cele câteva idei de mai sus, pe care o să le dezvolt ulterior, în partea a doua a articolului NY-Niagara- Washington D.C. .

Acum am vizitat un prieten vechi şi mult iubit.

P.S. Ca peste tot, nu uit să vă rog să mergeţi la supermarket, ori la piaţă! Cum să nu îţi cumperi dulciurile preferate, să nu faci ochi mari la merele care lucesc de te dor ochii, apoi să nu cumva să te miri de bidoanele de detergent, ah, scuze, lapte am vrut să spun! … în tinereţe, când le-am văzut prima dată, la noi încă nu erau, deci mare mi-a fost şocul!

Şi cei care lustruiesc pantofi, încă există, ba chiar în număr mare.

English Version

December 1st – 4th

The ticket was way to expensive, but it was the first one in my traveler “career”. Last year, on our Romanian national day I was landing in my second home, the USA. So, you fall asleep at 11 PM, wake up at 2 because at 3 AM you have a bus to Budapest, then you wait 3 hours in the airport, you fly to Amsterdam about 2 more, over there you walk around another 2 and finally the long 8 hours flight above the ocean awaits. After all, when you arrive in New York somewhere around 3 PM, you’re not even tired, no. You spend one more hour in the subway and now you’re at the hostel. Settled in the character? Good.

At the reception of course the guy had to be from Romania, it couldn’t happen any other way. Where was I? At my favorite one in Queens, Q4. Check it yourself! No breakfast included and rooms at 30-60$, depending on the number of people per room. I have a perfect clear picture of the place and the area. Big intersection, above there’s an air train, something like that they have in Chicago, Miami, Berlin too, can’t compare it to the modern one in Dubai though. Anyway, the view is worth a trip. But be careful when you get off, in some places is high up and with not too many fences so it might feel scary at first glance.

I think the room was full, I can remember all the bags on the floor, we barely made our way around them all. We’re girls, it’s fine. Who pays attention to their luggage when they’re getting ready to walk on the streets of New York? Right! Big tall beds. Room sized window, lucky us with the curtains, if not, the workers would have had a view! I made friends with two girls, the two I asked questions about Rio. We got there in the same period and we were all in the same sad mood because it was raining and windy, a December with no snow. It would have been nice a White Christmas in New York, wouldn’t it?

I had an amazing plan in mind, made up since August, dreaming with my eyes closed, what can I say?! I kind of ignored the general weather. But we got nicely dressed and went out. We took the subway to Times Square and from there we all went separate ways, shopping, walking around or stopped for a warm wintry diner. What I got from New York in December? A pair of sunglasses! Because I was going to Miami next. Yes, I got a fluffy scarf too that I care so much about, just because that’s how I am, I get attached to things, that’s how I keep memories, everything means something, the reason my room back home looks like a storage place. Random stuff kept stubbornly. Enough about me, it’s time to get lost on midtown’s streets.

What’s there to do on Broadway, around Times Square? Shake hands with your favorite star in Madame Tussaud’s – The Wax Museum, watch a show on Broadway, then have diner in Hard Rock.  DisneyHershey’ s and M&M’ s World are adults and kids paradise all along. It’s always lovely to go in. Maybe you’re lucky and get to see a free concert in front of the famous stairs. Now I’m talking to an old Work&Travel student, whom after a while sees in this place a first timers zone, the classical tourist amazed by the lights, with his mouth open, shocked by all the cultures together. If you’re lost, I bet you’ll find someone speaking your language in Times Square! This is the place with the people impersonating gigantic cartoons characters always ready to stay in a picture with you, for a few dollars; the place where the NYPD officers smile at you and the place where you’re cornered by the Big Bus tours offers. And my favorite! The place where I have wifi, from McDonald’s, also where I use the restroom for free. Actually, in the USA you can use any fast food bathroom for free, or they’re doing so. In Europe you pay about 1€ every single time. What makes me sad is the lack of bathroom in the subway stops, Dubai is awesome on this organisational aspect.

Bryant’s Park area is so pretty dressed in Christmas decorations, there’s also the fair, then the skating rink. ↓

So on my national day I was in the US, wearing a pin with our flag. I think I took after my grandpa on the loneliness. He came over this year too. I was busy working from home and him, my mom and grandma went freezing outside, they came back and he stayed about 3 more hours alone to enjoy the crowd, the spirit and the traditional music concert. Even when we are together we don’t say much, but it’s just the way we are, we enjoy our presence in silence and then we love our alone time.

***

Rise and shine Upper East Siders! One of my roommates wanted to do some window-shopping on 5th Avenue, enjoy the suit&tie men on Wall Street, not miss the 9/11 Memorial on the way, then walk the Brooklyn Bridge. I suggested Radio City(with all sort of concerts), ABC Studios(with all kind of movie sets, at any hour of the day or night, who knows when you find them filming a scene of your favorite TV show, same as I did in 2012, with Gossip Girl; also you can go behind the scenes) and the Rockefeller Center.

In the area you can go to The Statue of Liberty. I recommend a boat tour around Manhattan, you can use the free ferry if you find it, too! If you get to Pier 86 you must see The Sea, Air and Space Museum. Then it’s impossible not to stay in the longest line for the Empire State Building, or to skip the MoMA. In love or not, you’re going to see theLOVE” sculpture. And please don’t forget to check out Grand Central!

9/11 Memorial area ↑

Wall Street ↑

Top Of The Rock Observation Deck – Rockefeller Center ↓

Her plan being my plan too, we went together. A very sweet Brazilian girl, living in Dublin. We talked about us, about people and places, about what’s bad back home for both. Later we realized how much we’re alike.

Our lovely city was getting dressed up for Christmas. Huge crowds, happy busy people, lots of flags, holiday spirit all around. First time I payed the 30$ for the Top of the Rock view. Worth the wait! Amazing and breathtaking! And this girl was my professional photographer. This place gives me the peace only the sound of the waves breaking on the shore does too. They appear to be some disorganized skyscrapers, but they must have been build in some kind of order after all, if not, we wouldn’t find them so magical. When I was younger, teenager in love with Gossip Girl and with the first one, I used to dream about being proposed there. This time I felt complete and happy, with my mind on someone else, the someone who took the pieces and put them all together, then broke it all even worse, I know, too many tiny unnecessary details. For a second there, on top of the world, I miss “home”, I think about where my heart is, but I feel proud of where I’ve got.

As usual, I can’t skip my waffle at the bridge tradition. It’s delicious! The closest taste to the Florida waffles, in the Northern USA. It was so windy, we almost felt like flying. We didn’t know what to hold tighter, the food, the drinks, the hats, it was just us and the Brooklyn Bridge for some time. We walked into the neighborhood too, just a little, in a small Christmas fair. Sometime in the past I used to dream about living with the Manhattan skyline showing in my bedroom window. Now I don’t know. Also how safe it is to walk around these other NY areas, can’t tell yet. And even when I’ll get to discover them, I have a “feeling”, I won’t be alone.

Please go for a walk on any bridge ManhattanWilliamsburgGW Bridge, or Queensboro, the 360° view is amazing! Check out the rooftop bars, there’s one for everyone! Walk all Manhattan: ChinatownLittle Italy, HarlemSoHo and Tribeca!↓↓

***

Early morning in the next day I went out with the other Brazilian girl, who lived in Canada for a while. She was in the mood for a morning stroll in Central Park, deal! We wanted a white winter, but we found a late fall.

↑ ↑ Here you can visit an entire day The American Museum of Natural History and The Metropolitan Museum of Art same as I did 3 years ago. I also had lunch, the famous hot dog on the MET’s steps. This moody weather made me postpone the walk on The High Line Park and the ride with the Roosevelt Island Tram for some other time.

At Macy’s was the real Christmas madness. Right after the Thanksgiving Parade. Every single american had a huge red bag. I just admired the famous movies decorations for a change, not the fancy price tags. The wide windows were every kid’s happiness, also combined with the happy caroling. I have to admit, I spent two hours in Victoria’s Secret, what can I say, I found the Christmas spirit there.

Time has come for the true reason I was there, the Christmas Tree Lighting Concert in Rockefeller Center, one of the most expected events in New York. I witnessed the rehearsals the other night, so I has a sneak peek at everything. What was really amazing, was the amount of police officers at the scene, at least 500, in cars, on horses, bikes or motorbikes. Maybe I did not consider the number of people who attended the event, thousands of. Honestly I’m telling you it didn’t reach my expectations. I came across the globe for this, as they say, free event, just to find out it has a VIP area, all around the scene. For the ones who know how little space is there, you get me. Everyone was enjoying it from a perpendicular or parallel street, on a big screen. And I went early, 2 hours earlier, I was really close to the fence, but still … everything was around the corner either way. I was told it is the same story with the NYE celebration, you have to pay a lot to be in Times Square. After I got really mad, I gave up and just enjoyed what I was able to, in the winter spirit. The concert was really nice, big artists like Lady Gaga, Tony Bennett, Mariah Carey and Cyndi Lauper caroling or singing a specific theme song. I saw a few of them in person though, because there was an alley next to us and everyone was passing through to get to the scene. The vibe is unique either way and then the moment when the countdown begins is awesome!

It’s impossible not to fall in love skating there, under the magical Christmas tree, while listening to the happy carols and holiday music. For us, from all around the world is more of a movie set, I am really curious how is it for the New Yorkers, probably like Union Square in Cluj or the Christmas Fair in Alba Iulia for me. I am sorry I did not see the first snow flakes, but there’s time, I have a greater plan for a white New York anyway! Hopefully, soon!

Clearly what followed the event was the wave of people heading home. Something smart, but annoying was that they closed the nearest subway entrances in all directions, N, S, E, W, so people would spread out and then overcrowd the subway and taxis.

I know I wrote about a short visit, but it was my 4th now. I came to visit an “old friend” I might say, I did all the touristic sites in detail in 2012, museums, churches(as I will continue on the NY-Niagara-DC article).. this time I enjoyed the little things, the people on the streets, the Christmas spirit and the excitement in everyone.

Merry Christmas!!! ♥

[facebook]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *